top of page

Rust in je hoofd: 8 manieren om (geestelijk) te relaxen!

Rust in je hoofd: 8 manieren om (geestelijk) te relaxen!

Geen rust in je hoofd? Niet gek, als je beseft waar we nu met zijn alle inzitten. Misschien kun je nu de rust niet vinden, nu je partner ook thuis werkt, je (puber) kinderen zich vervelen? Voelt het aan alsof je continu ronddwaalt in een rollercoaster? Op een bepaald moment breekt dat je op. Je bent moe, snel geïrriteerd, hebt weinig fut en voelt je ongelukkig. Gisteravond na het nieuws en de nieuwe regels tot 1 juni verlamde ik zelf helemaal. Vol in de stress stand. Misschien herken je dit zelf ook wel. Het moet dan ook echt even landen. Het is eigenlijk ook te groot. Ik moet dan weer ontspannen, anders slaap ik super slecht en kan ik mijn klanten ook niet optimaal helpen, zeker nu in deze tijd wanneer ze mij het hardst nodig hebben.   Ik ben het van mij af gaan schrijven...   In deze blog lees je hoe je je weer kunt ontspannen. 

1. Leef per dag. 

Onrustgevoelens ontstaan nogal eens doordat je denkt aan straks. Maar, waarom zou je je daar druk om maken? In de tussentijd kan er nog zo veel veranderen. Zoals je nu ook ziet. Beperk daarom je gedachten tot dit moment, het nu. Het eten dat je eet. De autorit die je maakt. De was die je opvouwt. Het stofzuigen van de kamer. Je werktaak. Laat je gedachten niet afdwalen naar morgen, overmorgen of volgende week. Richt je op wat je nu doet. Zo zorg je voor meer rust in je hoofd.

2. Ga mediteren

Probeer voor jezelf al is het maar 5 min per dag , de stilte op te zoeken en dan 4 tellen in en 4 tellen uit te ademen. Doe je ogen dicht, haal rustig adem door je buik en probeer zo je gedachtes te laten over waaien. Wat ook goed helpt is bij elke uitademing te zeggen... laat het los . Deze oefening helpt om je tot rust te komen. Dat vermindert de spanning en zorgt er tevens voor dat je beter bent voorbereid op de werkelijke situatie.

3. Werk met je handen

Bezig zijn met je handen helpt om je af te leiden van het gemaal in je hoofd. Eenvoudigweg, omdat je je focust op een andere activiteit die je aandacht vergt. Dus, ga lekker in de tuin werken. Wroet in de aarde. Bak een overheerlijke cake of taart, ga knutselen, breien, haken of pak een puzzel. Trouwens? Ook tekenen ( dit wist je natuurlijk al wel 😉) of kleuren is een fijne manier om afleiding te vinden en rust in je hoofd te krijgen.

4. Ga bewegen

We zijn nu natuurlijk een stuk beperkter , als je nu gaat hardlopen wel met 1,5 meter afstand aanhouden, dansen in de woonkamer,  yoga of squaten in je tuin. Je lichamelijk inspannen zorgt ervoor rust in je hoofd te krijgen. Niet alleen omdat je tijdens het bewegen op je ademhaling moet letten, maar ook omdat je bij matige inspanning gelukshormonen aanmaakt die je een heel prettig en rustgevend gevoel geven.

5. Ga mediteren

Probeer voor jezelf al is het maar 5 min per dag , de stilte op te zoeken en dan 4 tellen in en 4 tellen uit te ademen. Doe je ogen dicht, haal rustig adem door je buik en probeer zo je gedachtes te laten over waaien. Wat ook goed helpt is bij elke uitademing te zeggen... laat het los .Deze oefening helpt om je tot rust te komen. Dat vermindert de spanning en zorgt er tevens voor dat je beter bent voorbereid op de werkelijke situatie.

6. Reserveer me-time

Omdat het nu best moeilijk is om rust te kunnen vinden met meer mensen in 1 huis, komt nogal eens doordat je te weinig tijd voor jezelf neemt. Tijd om even bij te tanken, lekker te ontspannen en de boel de boel te laten. Maak er een routine van om elke dag minimaal 5 minuten me-time te reserveren in je dag. Gewoon een momentje helemaal voor jezelf. Waarin je geen rekening hoeft te houden met anderen. Om lekker te niksen. Een boek te lezen. Naar je lievelingsmuziek te luisteren. Of gewoon even te mijmeren. Lekker gewoon niks. Ik heb zelf een nieuwe plek in huis .. de trap haha ja met 4 personen in 1 huis nu ik heb even 5 me-time op de trap waar ik even bel met een vriendin.  

7. Ga opruimen

Ontspullen!Het draagt per direct bij aan rust in je hoofd. De kastjes uitmesten, je kleding sorteren, wat kan weg, wat mag blijven. Resultaat : rust in je hoofd. Door spullen weg te doen, wordt je leven lichter. Zelf merk ik dat veel weggooien of veel weggeven echt letterlijk ook rust en ruimte geeft. Gewoon ergens beginnen.., kies maar een ruimte 

8. Nog meer tips voor rust in je hoofd

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om geestelijk meer rust te ervaren. Ook elke dag een half uurtje inplannen om lekker in een mooi journal te gaan schrijven is een prima middel tegen onrust in je hoofd, ga Facetime -en met je bestie of collega en praat over wat je onrustig maakt. Je hart luchten helpt ook om rustiger te worden.

Voor gratis tekenlessen : klik ww.chantalvermeer.com

Hoe zorg jij ervoor dat het rustig is in je hoofd? Welke tips heb jij voor mij? 


476 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page